MAHA Pokok Tin Oh Pokok Tin - Mengapa jadi begini....


Anak pokok tin dekat lokasi MAHA hanya dalam 15-20 minit menaiki kereta. Maklumat lanjut klik disini Mak Tam Pokok Tin Putrajaya.


Corio Provence dari Perancis
Keluh kesah mengenai keinginan memiliki pokok tin sejak akhir-akhir ini terus menular. Mak Tam pun terkena demam pokok tin ini sejak diberi hadiah oleh seorang rakan bernama Fahmie. Sering Mak Tam cuba analisa mengapa perasaan terdorong yang amat sangat berlaku. Bukan kepada orang Melayu sahaja, malah boleh dikatakan perasaan ingin memiliki ini merintasi pelbagai bangsa. Terbukti dalam perbualan hangat dialam maya seperti dalam forum, dan lebih-lebih lagi dalam facebook.

Apa yang mendorong? Mak Tam sendiri tidak tahu. Tapi naluri dalaman meronta-ronta inginkan pokok ini. Cuma dengan membaca dan menengok gambar buahnya di internet, sudah mencukupi untuk terjebak dalam kitaran 'demam virus tin'.

Erti surah At-Tin: “Demi (buah) Tin dan (buah) Zaitun, demi Gunung Sinai dan demi negeri (Mekah) yang aman ini. Sungguh, Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya, kemudian Kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya, kecuali orang2 yang beriman dan mengerjakan kebajikan; maka mereka akan mendapat pahala yg tiada putus-putusnya. Maka apa yang menyebabkan (mereka) mendustakanmu (tentang) hari pembalasan setelah (adanya keterangan2) itu? Bukankah Allah hakim yang maha adil?” (Q.S. At-tin [95]: 1 – 8 )

Adakah kerana buah ini disebut didalam Al-Quran maka dorongan yang kuat terhadapnya? Atau pun oleh kerana Rasulullah telah bersabda: Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin, lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan. Nabi pun turut sama makan. Kemudian baginda SAW bersabda “Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”

Walau apa pun, anda yang sedang membaca mungkin masih tertanya-tanya. Mengapa? Bagaimana? Bila nak reda? Memang tidak akan reda selagi tidak dapat memiliki pokoknya, dan mengutip buahnya setiap hari.

Brown Turkey
 Apa rasanya? Susah nak diceritakan. Selalunya kita kutip apabila ia telah ranum. Bila dipicit sikit buahnya, ia lembut. Tangkai buah juga sudah bengkok ke bawah. Ambil dan cabutkan tangkainya, dan mulakan gigit dari sebelah tangkai. Kunyah lama-lama baru telan. Gigit lagi dan teruskan hingga habis buah dimakan. Sebelah bawah buah adalah yang termanis. Petua dari kawan Mak Tam bernama Malik Yusof dari Ipoh. Cubalah. Tak kenal maka tak cinta. Dimana nak beli pokok?
Klik peta kat bawah ini untuk beli pokok tin dan madu kelulut tulin


Kalau berminat, hubungi Pak Tam 019-3322-947. Kami tinggal berhampiran Putrajaya. Berhampiran Surau Al-Ikhwan, Desa Pinggiran Putra.