Satu Sabtu Dibulan Oktober

Pokok Tin Putrajaya: Mengeratkan Silatulrahim
Semenjak berjinak-jinak dengan pokok tin, Pak Tam dan Mak Tam membina persahabatan yang mesra dari kalangan insan-insan yang baru meminati pokok tin. Pengalaman kami berdua dalam bidang pertanian memberi lonjakan dalam mempelajari mengenai penanaman dan pengurusannya.

Olahan Mendatar (Gambar Internet)
Tapi yang paling menyeronokkan adalah hobi menanam pokok tin ini membuat hati sentiasa ceria dan mengharap. Ceria melihat pertumbuhan anak pokok yang cergas dan cepat mengeluarkan putik buah. Mengharap dapat segera merasa buahnya.

Kalau pokok buah yang lain, terpaksa tunggu setahun atau dua untuk menikmati hasilnya. Pokok tin hanya memerlukan masa dalam 6-7 bulan dan sudah dapat menikmati buahnya yang unik. Sedap sekali.. pada rasa Mak Tam.

Dibawah ini adalah gambar tin Improved Brown Turkey (IBT) yang buahnya dijual secara komersil. Kalau anda ingin menikmati buah ini dalam 6-7 bulan lagi, tanam sekarang dalam 4-5 pokok. InsyaAllah, tiada kata secantik bahasa, nak ku nyatakan keenakannya...(Gambar diambil di greenhouse Madam Yong dan Encik Poh).
Jika berminat, hubungi Pak Tam 019-3322-947 atau Mak Tam 019-380-1815.
Klik peta kat bawah ini untuk beli pokok tin dan madu kelulut tulin