Buah Tin IBT Sungguh Memikat Hati

Pokok Tin Putrajaya: Buah Tin IBT Sungguh Memikat Hati
Rakan kami Tuan Haji Ibrahim dari Sungai Petani menanam anak pokok tin IBT pada lewat tahun lepas. Adui, adui.. Tak tahan rasanya melihat betapa cepat dan lebat ia berbuah. Terima kasih tuan Haji kerana sudi berkongsi gambar.

Kalau terpikat dengan anak pokok IBT dari batang tua, besar, berdaun lebat, bercabang dua atau tiga, InsyaAllah berputik dalam 6-8 minggu, akan mengeluarkan buah yang gebuss mebuss, telepon Mak Tam 019-380-1815 atau Pak Tam 019-3322-947. Anak pokok sedia untuk berbuah ada. Mai lekas. Kami kat tepi PUTRAJAYA saja.


Sebelah kanan ini kiriman Puan Zaitun Hj Hussin. Puan Zaitun tanam dalam bulan November 2014. Kalau tengok dari saiz buah, InsyaAllah dalam 2 bulan lagi akan dapat makan buah tin IBT yang sedap. Gambar-gambar kat bawah adalah rupa buah tin IBT (Improved Brown Turkey) yang sudah masak. Enak hingga terliuq. Nyam nyam.

Tuan Yusof Ahmad membawa balik pokok IBTnya pada 2 Feb 2015. Sudah pun menampakkan benjol putik diketiak daun. Nampaknya, dalam 4 bulan lagi, dapat makan buahnya. Nyam nyam.Klik peta kat bawah ini untuk beli pokok tin dan madu kelulut tulin